3 min read

2-bladet, 3-bladet eller 4-bladet foldepropel - hvad skal du vælge til din sejlbåd?

2-bladet, 3-bladet eller 4-bladet foldepropel - hvad skal du vælge til din sejlbåd?

Om du som bådejer skal vælge en 2-bladet, en 3-bladet eller en 4-bladet foldepropel er et spørgsmål, vi er blevet stillet et utal af gange hos Flexofold. Og uanset hvor mange gange vi bliver spurgt, hvem der spørger, og hvor insisterende spørgsmålet er, vil vores svar altid være det samme.

Det handler i bund og grund om din motor, din gearkasse, din bådtype og slutteligt dine personlige præferencer.

 


 

Hvad er forskellene på en 2-, 3- og 4-bladet foldepropel?

Konstruktionerne er de samme og principperne for, hvordan de forskellige propeller fungerer, er de samme. Men alligevel er der er nogle væsentlige forskelle. Derfor er det vigtigt, at du kender til både din motorstørrelse, din gearudveksling og din bådmodel, når du skal have bestemt den rigtige foldepropel. Det er nemlig sammensætningen af disse faktorer, der er afgørende.

Vi hjælper dig naturligvis hos Flexofold. Du skal bare give os de præcise oplysninger, og så kan vi lave de nødvendige beregninger. For at finde oplysningerne skal du eventuelt have fundet dine papirer på båden frem. Nogle informationer som fx gearudvekslingen kan du også finde på informationspladen på selve båden.

En 2-bladet foldepropel sørger for den mindste slæbemodstand på grund af den minimale overflade, der er i berøring med vandet.

 

2-bladet, 3-bladet eller 4-bladet foldepropel - hvad skal du vælge  til din sejlbåd? 1

 

Alligevel er 3-bladet propeller de mest almindelige.

I både hård vind og strøm er den en fordel, da den sikrer, at din båd bibeholder sin fart, og du vil også opleve en mere jævn sejlads, idet graden af vibrationer reduceres, hvis du har en sejlbåd med flere hestekræfter.

 

2-bladet, 3-bladet eller 4-bladet foldepropel - hvad skal du vælge  til din sejlbåd? 2

 

En 4-bladet propel er et godt valg til den tungere båd med mange hestekræfter. Her skal der mere kraft til, før båden kommer op i fart - også i hård vind og hav. Det øgede bladareal sørger nemlig for en effektiv pitch.

 

2-bladet, 3-bladet eller 4-bladet foldepropel - hvad skal du vælge  til din sejlbåd? 3

 

Det er dog vigtigt at bemærke, at der pr. definition ikke er én foldepropel med ét antal af blade, der er bedre end andre. Det er nemlig de forudsætninger, som propellen skal arbejde under, din motortype, gearudveksling og bådtype, der er afgørende.

 

Hvorfor er det muligt at vælge mellem forskellige antal af blade?

Her er det især motorstørrelsen og gearudvekslingen, der er afgørende. 

Jo større en motor, du har på din sejlbåd, jo større en propel har du i teorien behov for, da et større bladareal sikrer den nødvendige fremdrift. Det betyder, at når du har flere bådkræfter, der skal klare sig godt i vand, skal der en større overflade til, der kan trykke på vandet og optimere på alt fra centrifugalkraft til vandstrømme. 

Det lyder måske simpelt, men det er også vigtigt at tage højde for gearudvekslingen, da denne især er bestemmende for propellens diameter og pitch, som skal matche motoren. Derfor skal det bemærkes, at den samme motortype og model kan have forskellig gearudveksling og måske også forskelligheder ift. fremdrift og bak. Har du fx en gearudveksling på 1:2,36 anbefales mindre bladprofiler frem for en gearudveksling på 1:3,16, som kræver større bladprofiler.

 

2-bladet, 3-bladet eller 4-bladet foldepropel - hvad skal du vælge  til din sejlbåd? 4

 

Hvis du tager et kig på en bådpropel bagfra, kan du se, at bladet på fx en 3-bladet propel dækker omkring 50-55% af den cirkel, som bladene roterer i. Denne procentdel kan du øge ved at tilføje et 4 blad. Når du ser på en 4-bladet propel vil du således opdage, at et større område af rotationscirklen er dækket. Og det betyder også en langt større kontakt med vandet.

Og blot at holde sig til 2 blade, der skaleres op i størrelse, er ikke en mulighed bl.a. i forhold til tiphastighed.

 

Hvad bør du vælge til din sejlbåd?

Der er især 3 faktorer, der er afgørende, når det kommer til at finde det rette antal af blade til din foldepropel:

  1. Din motorstørrelse og gearudveksling
  2. Din bådtype
  3. Dine personlige præferencer

 

Antallet af blade afhænger af din motorstørrelse og gearudveksling

De to vigtigste parametre for at finde den rette foldepropel afgøres af din motor og din gearkasse.

 

2-bladet, 3-bladet eller 4-bladet foldepropel - hvad skal du vælge  til din sejlbåd? 5

 

Har du fx en sejlbåd med 150 heste, så er en 2-bladet propel ikke den bedste løsning. Her har du i stedet brug for noget større og mere kraftfuldt.

Omvendt bør en båd med færre hestekræfter ikke have en foldepropel med 4 blade, da motoren så vil have svært ved at følge med propellen, og det kan føre til skader på din båd.

 

Din bådtype er vigtig for antallet af blade

Hernæst er din bådtype afgørende. 

Dette skal dog altid ses i sammenhæng med både motoren og gearudvekslingen, da der findes mange forskellige kombinationer. Og den samme gearkasse kan sagtens sidde på forskellige både.

Derfor anbefaler vi også altid, at du kontakter os, når du skal have den bedste vurdering. 

 

Dine personlige præferencer kan også være afgørende

Sidst er personlige præferencer naturligvis også vigtige.

Selv efter grundige beregninger af motorstørrelse, gearudveksling og bådtype vil det i nogle tilfælde være relevant med fx både en 2-bladet foldepropel og en 3-bladet foldepropel, og her vil det så være op til dig at vurdere, hvad du vil opnå med din sejlads. 

Vil du have den absolut laveste trækmodstand, skal du selvfølgelig vælge den model med færrest blade, altså en 2-bladet foldepropel. Og det samme gælder, hvis der er tale om et økonomisk spørgsmål. Jo færre blade, jo billigere vil propellen ofte være. 

Vil du derimod have maksimal effekt selv i det hårdeste vejr, så er den 3-bladet foldepropel en mere optimal løsning.

 

Hos Flexofold hjælper vi dig med at træffe den rigtige beslutning

Vi ved, at det kan være svært at vælge en foldepropel med det rigtige antal blade. Derfor hjælper vi dig naturligvis i processen – uanset hvilken type sejler du er. 

Alt du skal gøre er at sende os de præcise oplysninger på din båd herunder motorstørrelse, gearudveksling og bådtype, så laver vi beregningerne. Herfra kan vi give dig den bedste og mest velbegrundede vurdering af, hvor mange blade du skal have på en foldepropel på din sejlbåd.

Foldepropel vs. Feathering Propel

7 min read

Foldepropel vs. Feathering Propel

Står valget mellem en foldepropel og en feathering propel, kan det måske være svært at afgøre hvilken propeltype du skal gå med.

Read More
Hvordan virker en foldepropel?

8 min read

Hvordan virker en foldepropel?

Foldepropel eller ej - det er det store spørgsmål!Hos Flexofold vil foldepropeller altid være førstevalget - og det er der mange gode grunde til....

Read More
Derfor skal du vælge en foldepropel fra Flexofold

5 min read

Derfor skal du vælge en foldepropel fra Flexofold

En foldepropel er ikke en ny opfindelse. Den er faktisk over 100 år gammel, og selvom teknikken og den grundlæggende ide er den samme, så er alt...

Read More